نرخ کلیک ، CTR
نرخ کلیک چیست؟ نرخ کلیک از مباحثی است که همیشه ابهامات جنجالبرانگیزی در مورد آن مطرح بوده است. اما جنجالیترین ابهام در مورد CTR، تاثیر آن در سئو است.
برخی از متخصصین سئو معتقدند نرخ کلیک بهطور مستقیم در سئو تاثیری ندارد و گوگل توجهی به این مسئله نمیکند.
اما از طرف دیگر، بسیاری از افراد، CTR را ملاک موفقیت استراتژی سئو میدانند.
در این مقاله برای اینکه به سؤالات پرتکرار درمورد نرخ کلیک پاسخ دهیم، در ابتدا با مفهوم CTR آشنا میشویم و اهمیت آن را بررسی میکنیم.
سپس برای افزایش نرخ کلیک چند راهکار کاربردی پیشنهاد میکنیم که از طریق آنها میتوانید CTR صفحات خود را چندین برابر کنید.
CTR چیست؟
اگر حروف اول کلمات «Click Through Rate» را کنار هم قرار دهیم، به کلمهٔ CTR میرسیم که بهمعنای نرخ کلیک است.
تعریف نرخ کلیک (CTR) میشود:
تعداد کل کلیکها تقسیم بر تعداد ایمپرشن (تعداد دفعات نمایش)
احتمالاً از این تعریف خشک و رسمی چیز زیادی دستگیرتان نشده است؛ حق هم دارید! پس تعریف را سادهتر میکنیم.
تعریف نرخ کلیک
ببینید، وقتی کاربر کلمه یا عبارتی را در گوگل جستوجو میکند، لیستی از نتایج جستوجو – که به این صفحات نتایج جستوجو، سرپ (SERP) گفته میشود – ردیف میشود.
کاربر نتایج صفحه را میبیند و روی یکی از لینکها (معمولاً یکی از همان چند لینک اول) کلیک میکند.
دقت کردید؟ ممکن است سایت شما بارها در بین نتایج یک صفحه نشان داده شود؛ اما کاربران روی آن کلیک نکنند.
در تبلیغات بنری هم داستان از همین قرار است! شاید مثلاً هزار نفر تبلیغ شما را ببینند؛ ولی فقط ۱۰ نفر روی آن کلیک کنند.
بنابراین، پاسخ سادهتر به سؤال CTR چیست، میشود:
چند درصد افرادی که تبلیغ شما برای آنها نمایش داده شده یا سایت شما را در سرپ گوگل (SERP) دیدهاند، روی آن کلیک کردهاند.
با محاسبهٔ نرخ کلیک جستوجو میتوانید میزان اثربخشی عنوان سئو و متا دیسکریپشن صفحات خود را بسنجید و ببینید چه عنوان و توضیحی ترغیبکنندهتر است؛ استفاده از اعداد؟ عنوان متناقض؟
از طرفی، متوجه میشوید که آیا محتوای شما با خواسته و نیت کاربر از جستوجوی عبارتی مشخص همخوانی دارد یا نه.
با بهبود این موارد، ORGANIC CTR (نرخ کلیک طبیعی) هم افزایش پیدا میکند و ترافیک بیشتری روانهٔ سایت شما میشود.
فرمول CTR (نحوهٔ محاسبه نرخ کلیک)
برای محاسبهٔ نرخ کلیک با دو متغیر سروکار دارید: مجموع کلیکها و ایمپرشن.
چگونه از نرخ کلیک یا CTR صفحات با خبر شویم؟
حالا که با مفهوم نرخ کلیک و اهمیت آن در سئو آشنا شدیم، چطور میتوانیم نرخ CTR صفحات خود را پیدا کنیم؟ خوشبختانه گوگل این کار را برای ما بسیار ساده کرده است و برای محاسبه نرخ کلیک لازم نیست ماشین حساب به دست بگیریم!
برای بررسی CTR کافیست از ابزار گوگل سرچ کنسول استفاده کنید. در سرچ کنسول میتوانیم اطلاعات دقیق و جامعی در مورد نرخ کلیک کاربران بر روی هر صفحه از وبسایت خود بهدست آوریم.
تاثیر CTR در سئو
در مورد میانگین نرخ کلیک صحبت کردیم، اما اطلاعات جالبتری هم در مورد CTR وجود دارد که دانستن آنها میتواند کمک زیادی به ما کند .
طبق بررسیهای انجام شده، لینکی که در رتبه یک نتایج قرار دارد حدود 10 برابر از لینک دهم نتایج بیشتر کلیک میخورد.
طبق آمارها اگر به رتبه 8 نتایج گوگل برسید، با هر پله رشد حداقل 30 درصد افزایش در نرخ کلیک را تجربه میکنید.
برای مثال اگر در رتبه 5 باشید و به رتبه 4 صعود کنید، به طور میانگین 43 درصد رشد CTR خواهید داشت.
البته به یاد داشته باشید که هر چه از رتبه بالاتری به پلههای بالاتر صعود کنید افزایش میزان کلیک کاربران به طور نسبی بیشتر میشود.
نرخ کلیک کاربران بر روی نتایج موجود در رتبههای 7 تا 10 گوگل تقریباً یکسان است و تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد، البته نباید نسبت به این مسئله بیتفاوت باشید، چرا که صعود شما از رتبه 10 به 7 پلی برای دستیابی به رتبههای بالاتر است.
آیا نرخ کلیک میتواند در نتایج جستجو تأثیرگذار باشد؟
گوگل تابهحال، اظهار نظر رسمی درباره تأثیر نرخ کلیک در نتایج جستجو نکرده است. با این حال چندی پیش، یکی از مدیران ارشد گوگل اعلام کرده بود CTR میتواند در تحلیل الگوریتمها و رتبهبندی تأثیرگذار باشد.
به طور کلی میتوانیم CTR یا نرخ کلیک را یکی از فاکتورهای تأثیرگذار سئو درنظر بگیریم. اما در اینجا یک سؤال مهمتر مطرح میشود؛ سایتی که رتبه بالاتری دارد نرخ کلیک بهتری دریافت میکند یا سایتی که نرخ کلیک بهتری دارد رتبه بهتری به دست میآورد؟
این موضوع یکی از چالشهای مهم سئو و سؤالات پرتکراری است که ذهن متخصصان سئو را به خود مشغول کرده است.
ما با بررسی نظرهای مختلف و آزمایشهایی که انجام دادهایم به این نتیجه رسیدیم افزایش نرخ CTR در بهبود جایگاه صفحات تأثیر گذار است.
اما این تأثیر در بلندمدت و در دادههای بزرگ دیده میشود. نرخ کلیک را میتوانیم یک فاکتور سئو در شرایط خاص بدانیم اما اگر میخواهید با تکنیکهای افزایش نرخ کلیک آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم به هیچ عنوان ادامه این مقاله را از دست ندهید.
تکنیک ها و راهکار های افزایش CTR در نتایج گوگل
1-بهبود عنوان سئو؛ اولین مرحله برای جلب توجه کاربر
عنوان سئو اولین و مهمترین مرحله برای تصمیمگیری کاربر است. یک عنوان جذاب و متفاوت میتواند شانس کلیک را افزایش دهد و در نتیجه باعث افزایش نرخ کلیک شود.
عنوان صفحه یا تگ تایتل در صفحه به کاربر نمایش داده نمیشود و فقط در نتایج جستجو به نمایش در میآید.
2- توضیحات متا، فرصتی طلایی برای مارکتینگ
توضیحات متا تریبونی 20 ثانیهای است که در اختیار ما قرار میگیرد تا با زبان بیزبانی با مخاطبمان صحبت کرده و او را مجاب کنیم که روی لینک سایت ما کلیک کند.
3- A/B تست، تأثیر تغییرات خود را اندازهگیری کنید
برای اینکه بدانیم تغییراتی مانند تغییر عنوان و توضیحات متا چه تأثیری در افزایش نرخ کلیک داشته است، میتوانیم از A/B تست در بازههای زمانی مشخص (مثلاً یک هفته و پس از تثبیت جایگاه) استفاده کنیم.
با استفاده از ابزار گوگل سرچ کنسول بهراحتی میتوانیم نتایج بهدستآمده در بازه زمانی مشخص، مثلاً یک هفته اخیر را با هفته قبل مقایسه کنید.
پیشنهاد میکنیم برای دقیقترشدن دادهها Location و Device ها را نیز به یک نقطه خاص، مانند ایران و یک دستگاه خاص، مانند نتایج بهدستآمده از موبایل محدود کنید.
4- استفاده از نشانهگذاریهای استاندارد برای افزایش نرخ کلیک
نشانهگذاریهای استاندارد بهترین مدل نمایش در صفحه نتایج جستجو را برای ما فراهم میکند. این نشانهگذاریها ماهیت صفحه و نوع محتوا را به گوگل نشان میدهند.
روشهای مختلفی برای استفاده از نشانهگذاریهای استاندارد برای افزایش نرخ کلیک وجود دارد.
- Q/A: نمایش سؤالات مهم در نتایج جستجو
- FAQ: نمایش سؤالات پرتکرار کاربران مرتبط به صفحه در نتایج جستجو
- Product: نمایش امتیاز محصول، قیمت و اطلاعاتی مانند برند محصول در نتایج جستجو
- Podcast: مدلی خاص شامل پادکستهای مرتبط به یک موضوع
5- از URLهای کوتاه (و معنادار) استفاده کنید!
یکی از موضوعات مطرح در سئو این است که گوگل صفحاتی با URL کوتاه و معنادار را بهتر درک میکند و در رتبهبندی به آنها امتیاز بیشتری میدهد.
اما فقط گوگل نیست که از URL کوتاه و معنادار خوشش میآید، بلکه کاربران نیز به این مسئله اهمیت میدهند. درصدی از کاربران برای درک محتوای یک صفحه به URL نمایش داده شده در محتوا هم توجه میکنند
6- از علاقه کاربر به محتوای جدید بهره بگیرید
استفاده از اعداد سال جاری یا سال پیش رو که نشاندهنده جدیدبودن و پیشروبودن محتوای ماست، میتواند در عنوان یا توضیحات متا ذکر شود.
همچنین میتوانیم از عباراتی مثل «جدیدترین نکات»، «مدلهای روز» یا عبارات مشابه نیز به طرز خلاقانهای در عنوان و توضیحات متا بهره بگیریم.
حتی ذکر این که قرار است مدلهای جدید مانتو در سال (2021) را در محتوای خود به کاربر نشان دهیم میتواند آنها را برای کلیک بر روی لینک ما تا حد زیادی ترغیب کند.
7- استراکچر دیتا، کارت طلایی پیروزی در رقابت جذب کاربر
آمارهای نشان میدهند که استفاده از استراکچردیتا و نمایش آن در نتیجه جستجو میتواند تا به طور میانگین بیش از 30% میتواند در افزایش نرخ کلیک تأثیر بگذارد.
در روش بهبود CTR با اسکیما تفاوتی ندارد که از کدام نوع استراکچردیتا استفاده میکنید، در هر صورت اگر استراکچردیتا به درستی استفاده شود و توسط گوگل در نتایج به نمایش در بیاید مانند یک کارت طلایی برای پیروزی در رقابت جذب کاربر عمل میکند.
بیشتر بخوانید : تکنیکهای بهینه سازی بنر های تبلیغاتی
نتیجه گیری
در پایان، به یاد داشته باشید که CTR می تواند در هر زمان تغییر کند و باید به طور مستمر کنترل شود.
اگر CTR کلیدواژههای شما در حال حاضر مطلوب است دلیلی برای بالا بودن آن در طولانی مدت نخواهد بود! کمپین خود را به صورت روزانه بررسی کنید و تمام فاکتورهایی که می توانند در بهینهسازی کمپین به شما کمک کنند را زیر نظر داشته باشید.